Uzroci i rešenja naduvavanja ćelije u vrećici

- Mar 03, 2020-

Polimerna litijum-jonska baterijska ćelija koristi tehnologiju pakiranja od aluminija-laminiranog filma. Kada se stvori plin unutar ćelije baterije zbog pojave nenormalnih kemijskih reakcija, džep se napuni i baterijska ćelija nabubri (postoje dvije vrste: malo natečena i teško natečena situacija), i bez obzira na izgled, baterija rad ćelije će se ozbiljno pogoršati, što će rezultirati neupotrebljivošću upotrebe ćelije baterije. Nadimanje se može pojaviti tokom proizvodnje, također u rukama kupaca, pa čak i krajnjih korisnika.

TOB NEW ENERGY


Istražite zašto stvaraju plin:

1. Vrhunsko zaptivanje, bočno zaptivanje i otplinjavanje ne brtvi dobro.

Loše brtvljenje uzrokuje da vlaga u zraku uđe u unutrašnjost ćelije akumulatora, uzrokujući raspad elektrolita da bi proizveo plin itd.

2. Stanica torbice je oštećena tokom montažne linije, poput akupunkture

3.Zbog posebne deformacije aluminija u uglovima, tresenje vazdušnog jastuka će iskriviti ugao i uzrokovati da se Al ošteti. Može dodati ljepilo protiv bora ili vruće ljepilo na uglu da se olakša. Pored toga, zabranjeno je uzimati vazdušni jastuk za premještanje ćelije baterije u različitim procesima nakon gornje brtve. Obratite više pažnje na način rada kako biste spriječili da se baterija baci na ploči za starenje.

4. Sadržaj vode u baterijskoj ćeliji prelazi standard

5. Proces formiranja je nenormalan, a pogrešan proces formiranja uzrokovaće da se ćelija nabubri.

6.SEI film je nestabilan, funkcija emisije ćelije u bateriji je malo napuhana tokom procesa ispitivanja napunjenosti i pražnjenja kapaciteta.

7.Napunjenje i prekomjerno pražnjenje, zbog nepravilnosti u procesu ili stroju ili zaštitnoj ploči, baterijska ćelija je prepunjena ili preopterećena, a baterijska ćelija ozbiljno će se ispuhati.

8.Short Circut. Zbog greške u radu dolazi do kratkog spoja između dva jezička napunjene ćelije. Ćelija baterije će nabubriti i napon će brzo pasti i jezičak će biti upaljen.

9.Unutarnji kratki spoj, kratki spoj između katode i anode unutar baterijske ćelije uzrokuje da se baterija brzo isprazni i stvara toplinu dok se napuhava.

10. Korozija, aluminijski sloj se troši reakcijom, gubi barijerski učinak na vodu i dolazi do nadimanja

11. Vakuum ekstrakcija je neuobičajena, nedovoljan ispuh.


Rezolucija:

(1) nakon namotavanja suši se dovoljno da spreči da sadržaj vlage u elektrodi pređe standard;

(2) Strogo kontrolirajte vrijeme od pečenja akuuma ćelije do ubrizgavanja i vlažnost u sobi za sušenje.

(3) osigurati nepropusnost kutije za rukavice za ubrizgavanje elektrolita;

(4) kontrolirati sadržaj vlage i slobodne kiseline u elektrolitu;

(5) Standardizirati okruženje za skladištenje elektrolita i uvjete brtvljenja kako bi se spriječilo da elektrolit unese pretjeranu vlagu tijekom uporabe i skladištenja;

(6) Za stvaranje formirajte zatvaranje ili vanjske zračne jastuke, a zatim ispustite vakuumski brtvi i ispuh;

(7) Postupci hemijskog formiranja u više faza i visoko-temperaturni regali koriste se za osiguranje potpune proizvodnje plina;

(8) Poboljšati pouzdanost brtvljenja.


Osoba za kontakt: gospođica Ailsa

Email: tob.ailsa@tobmachine.com

Skype: tob.ailsa@tobmachine.com

Wechat: tobailsa

Broj telefona: +86 15980946821