Šta je razlika između različitih tipova litijum-jonskih baterija?

- Jul 27, 2018-

Često pričamo o ternarnim litijumskim baterijama ili litijum-litijumskim baterijama, koje se nazivaju nakon pozitivnog aktivnog materijala. Kao što svi znamo, specifični parametri baterija iste tehničke rute nisu potpuno isti, a sljedeći sadržaj pokazuje opšti nivo trenutnih parametara. Šest litijumskih baterija specifično uključuje: litijum- kobaltov oksid ( LiCoO2 ), litijum-manganat ( LiMn2O4 ), litijum- nikel- kobalt mangan-oksid ( LiNiMnCoO2 ili NMC ), litijum-kobalt aluminijum aluminat ( LiNiCoAlO2 ili NCA ), litijum-željezni fosfat ( LiFePO4 ), litijum-titanat ( Li4Ti5O12 ).

1. Litijum-kobaltov oksid (LiCoO2)

Visoka specifična energija litijum-kobalt-oksida čini ga popularnim izborima za mobilne telefone, prenosive računare i digitalne kamere. Baterija se sastoji od kobaltne oksidne katode i grafitne ugljične anode. Katoda ima slojevitu strukturu u kojoj se litijumovi joni kreću od anode do katode tokom pražnjenja, a proces punjenja teče u suprotnom smjeru.

2. Litijum manganat (LiMn2O4)

Kapacitet litijum-manganata je oko trećine niži od litijskog kobaltata. Fleksibilnost dizajna omogućava inženjerima da izaberu maksimalno trajanje baterije ili povećavaju maksimalnu struju (specifična snaga) ili kapacitet (specifična energija)

3.lithium nickel kobalt mangan oksid (LiNiMnCoO2 ili NMC)

Tajna NMC leži u kombinaciji nikla i mangana. Slično tome, to je sol, u kojoj su glavne komponente natrijum i hlorid sami toksični, ali se miješaju kao soli za začinjavanje i konzervans hrane. Nikal je poznat po svojoj visokoj specifičnoj energiji, ali je njegova stabilnost loša; struktura manganske spinele može postići nizak unutrašnji otpor, ali nisku specifičnu energiju. Dva aktivna metala imaju komplementarne prednosti.

4.lithium kobalt aluminijum aluminat (LiNiCoAlO2 ili NCA)

Ima veću specifičnu energiju, a prilično dobra specifična snaga i dug vek trajanja su slični NMC-u. Manje od laskanja je sigurnost i trošak. NCA je dalji razvoj litijum-oksid oksida; dodavanje aluminijuma daje bateriji bolju hemijsku stabilnost.

5 litijum željezni fosfat (LiFePO4)

Litijum-fosfat ima dobre elektrohemijske osobine i nisku električnu otpornost. Ovo se postiže pomoću nanosnog fosfatnog katodnog materijala. Glavne prednosti su visoka struja i dugi vek trajanja; dobru toplotnu stabilnost, povećanu sigurnost i toleranciju za zloupotrebu.

6.lithium titanate (Li4Ti5O12)

LTO (obično Li4Ti5 O12) ima nultu napetost, ne formira SEI film i nema litijumske prevlake tokom brzog punjenja i punjenja pri niskim temperaturama, čime se dobijaju bolji rezultati punjenja i pražnjenja nego kod konvencionalnih kobaltovih mešanih litijum-jonskih i grafitnih anoda. Termička stabilnost na visokim temperaturama je takođe bolja od drugih litijum-jonskih sistema; međutim, baterije su skupe. Specifična energija je niska, samo 65Wh / kg, što je ekvivalentno NiCd-u. Litijum-titanat je punjen na 2.80 V, a na kraju pražnjenja je bio 1.80 V.

Ako trebate napraviti bilo koju od navedenih baterija, možemo Vam pružiti sirovine za ove vrste baterija.