Pregled uzroka eksplozije litijumske baterije

- Dec 26, 2018-

Nedovoljan kapacitet anodne elektrode: kada se to dogodi, neki ili sav litij nastao tokom punjenja ne može biti umetnut u međuprostornu strukturu anodnog grafita, te će se taložiti na površinu anode da bi se formirao "dendritički kristal", što je verovatnije da će izazvati oslobađanje litijuma pri sledećem punjenju. Padavine, nakon desetina do stotina ciklusa punjenja i pražnjenja, "dendritski kristal" će odrasti, i na kraju probiti separator, uzrokujući kratki spoj unutar njega. Baterija se naglo isprazni, stvarajući veliku količinu toplote, paleći separator, uzrokujući veći fenomen kratkog spoja. Visoka temperatura će razgraditi elektrolit u plin, a anodni ugljik i separator će izgorjeti, što će uzrokovati preveliku unutarnju tlak. kada kućište ćelije ne može podnijeti, ćelija će eksplodirati.


Preveliki sadržaj vlage: Voda može reagirati s elektrolitom u bateriji kako bi proizvela plin. Prilikom punjenja, on može reagirati sa generiranim litijumom u obliku litijum oksida, što uzrokuje gubitak kapaciteta baterije. Voda sa niskim naponom dekompozicije, lako se raspadne i generira plin prilikom punjenja. Kada će plin koji nastaje u ovoj seriji povećati unutrašnji pritisak ćelije, kada kućište ćelije ne može podnijeti, ćelija će eksplodirati.


Unutrašnji kratki spoj: Zbog unutrašnjeg kratkog spoja, baterija se puni velikom strujom, stvara veliku količinu toplote, izgara separator i uzrokuje veći fenomen kratkog spoja, tako da baterija generiše visoku temperaturu, što razgrađuje elektrolita u plin, što uzrokuje prekomjerni unutarnji pritisak. kada kućište ćelije ne može podnijeti, ćelija će eksplodirati.


Gornja traka: Tijekom laserskog zavarivanja, toplina se provodi kroz kućište do anodnog jezička, tako da je temperatura jezička katode visoka. Ako gornja ljepljiva traka ne odvaja jezičak katode i separator, vruća kartica će uzrokovati da se separator sagori ili se skupi, što će rezultirati unutrašnjim kratkim spojem. I stvorio eksploziju.


Visokotemperaturna ljepljiva traka omata karticu anode: Kada se zavaruje jezičak anode, toplota se prenosi na anodni jezičak. Ako ljepljiva traka visoke temperature nije pričvršćena, toplina na anodnom jezičku će izgoriti separator, uzrokujući unutarnji kratki spoj i stvarajući eksploziju.


Prekomerno punjenje : Kada je ćelija preopterećena, litijum katodne elektrode se prekomjerno oslobađa, što će promijeniti strukturu anodne elektrode, a previše oslobađanja litija neće moći u anodnu elektrodu, što je lako izazvati taloženje litija na površina anodne elektrode, a kada napon dosegne 4,5 V ili više, elektrolit se razlaže da bi proizveo veliku količinu gasa. Sve gore navedeno može izazvati eksploziju.


Vanjski kratki spoj: Vanjski kratki spoj može biti uzrokovan nepravilnim radom ili pogrešnom uporabom. Zbog vanjskog kratkog spoja, struja pražnjenja baterije je vrlo velika, što će uzrokovati zagrijavanje baterije. Visoka temperatura će uzrokovati da se unutrašnji separator skuplja ili potpuno propadne, uzrokujući unutrašnji kratki spoj i tako eksplodirajući.

machine instructions

TOB NOVA ENERGIJA koja pruža jedinstveno rješenje za izradu litijum-jonskih baterija.

Kontakt (inženjer i prodaja): Miss Ailsa

E-mail: tob.ailsa@tobmachine.com

Skype: tob.ailsa@tobmachine.com

Broj telefona: +86 15980946821

Wechat: tobailsa