Čimbenik koji utječe na zdravstveno stanje litijeve baterije

- Sep 27, 2019-


Posljednjih godina bilo je mnogo literata u zemlji i inostranstvu koje su proučavale mehanizam starenja i zakone litijumskih baterija. Općenito se smatra da su taloženje litijum-jona, zgušnjavanje filma SEI i aktivni gubitak materijala glavni razlozi za starenje i propadanje kapaciteta baterije. Zloupotreba litijumskih baterija ubrzat će starenje baterije, a normalno punjenje i pražnjenje baterije također će utjecati na zdravlje baterije i ubrzati starenje baterije.


  1. Uticaj temperature na SOH baterije


Temperatura se uglavnom smatra glavnim faktorom koji utječe na zdravlje baterije. Temperatura ima dvostruki utjecaj na performanse baterije. S jedne strane, visoka temperatura će ubrzati brzinu hemijske reakcije unutar baterije, poboljšati efikasnost i performanse baterije, a visoka temperatura će ubrzati neku nepovratnu hemiju. Dolazi do reakcije, uzrokujući smanjenje aktivnog materijala baterije, uzrokujući starenje i propadanje kapaciteta baterije.


2.Utjecaj napunjenosti i brzine pražnjenja na SOH baterije

Brzina punjenja i pražnjenja utjecati će na vijek trajanja baterije, a istovremeno pražnjenje velike brzine stvorit će više topline unutar baterije, ubrzavajući starenje baterije.


3. Uticaj dubine pražnjenja na SOH baterije

Prije nego što se kapacitet baterije smanji na 85%, akumulirana energija baterije je u osnovi ista u režimu dubokog pražnjenja i plitkog pražnjenja. Kad se kapacitet baterije smanji na 85% ~ 75%, o akumuliranoj energiji i energetskoj efikasnosti , Učinkovitost režima ispuštanja dubokog naboja je bolja od načina plitkog pražnjenja。


4. Učinak raspona ciklusa na SOH baterije

Neki stručnjaci procjenjuju da se SOC baterija kreće između 20% i 80%, što je dobro za zdravlje baterije i životni vijek ciklusa.


5. Uticaj napona na punjenje i isključivanje na SOH baterije

Što je niži napon isključivanja pražnjenja, veći je unutarnji otpor akumulatora, uzrokujući unutrašnju proizvodnju topline akumulatora, uzrokujući porast nuspojava, smanjenje aktivnog materijala akumulatora i urušavanje negativnog grafitnog lima i ubrzano starenje opadanje kapaciteta i kapaciteta baterije. Prekomjerni prekidački napon za punjenje uzrokuje porast unutarnjeg otpora baterije, a povećava se i unutarnja toplina baterije. Prekomjerno punjenje uzrokuje da anoda proizvede "litijaciju" i odgovarajuće nuspojave se povećavaju, što utječe na kapacitet i starenje baterije.


Kontakt (inženjer i prodaja): gospođica Ailsa

Email: tob.ailsa@tobmachine.com

Skype: tob.ailsa@tobmachine.com

Broj telefona (Whatsapp): +86 15980946821

Wechat: tobailsa